Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi toplamda 5 aşamadan oluşmaktadır. Tüp bebek aşamalarından ilki kadının adetinin 2. veya 3. günü yapılan başlangıç günü görüşmesi, muayenesi ve gerekli tetkiklerin yapılmasıdır. ilk muayene ve değerlendirme ultrasonografi ile yapılır. Ultrason ile yapılan incelemede  rahimde veya yumurtalıklarda tedaviye başlamaya engel olacak bir problem gözlenmezse, kadının hormon seviyelerine bakılır. Tüp Bebek Tedavisi ne başlamak için uygun olduğuna karar verildiğinde kadının yaşı, kısırlık nedeni, tahlil sonuçları ve yumurtalık kapasitesine göre, kişiye özel tedavi yöntemi seçilerek, kontrollü over stimulasyonu denilen yumurta gelişimine başlanır. Bunun için kadın düzenli olarak ilaç kullanmaya başlar .İlaçlar kullanılmaya başlandıktan sonra, kadının tedaviye yanıtı ve yumurta gelişiminin değerlendirilmesi için belli aralıklarla ultrason ve kanda hormon kontrolü yapılır.

Tüp Bebek Tedavisi Yumurta Gelişimi

Belirli aralıklarla yapılan ultrason değerlendirmelerinde foliküllerin çaplarının ölçülmesi ve kan tahlillerinde östrojen seviyesinin belli değerlere ulaşması, yumurtanın gelişimi hakkında  bilgi verir. Yumurtaların olgunlaşma durumuna göre, çatlatma iğnesinin zamanı belirlenir. İlaç kullanım süresi yaklaşık 8-14 gün sürer. Ancak bu süre kişiye göre değişiklik gösterebilir. Çatlatma iğnesinden 32-36 saat sonra yumurta toplama aşamasına (OPU: oocyte pick up) geçilir.

Tüp Bebek Tedavisi Yumurta Toplama

Tüp bebek tedavisi  OPU (yumurta toplama işlemi) hastanın rahatı ve ağrı hissetmemesi açısından sedasyon anestezisi (uyku hali) altında yapılır.Transvajinal ultrasonografi eşliğinde foliküllerin içindeki sıvı bir tüpe toplanarak hızla embriyoloji laboratuarına ulaştırılır. Mikroskop altında  sıvı içinde yumurta olup olmadığı araştırılır. Var olan yumurtalar folikül sıvısı içinden toplanır. İşlem sonrası hasta 1-2 saat dinendirildikten sonra eve gönderilebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Döllenme İşlemi

Olgun ve döllenebilecek yumurtalar (metafaz 2 oosit) seçilir, yumurta toplama günü erkekten alınan spermlerle laboratuar ortamında döllenme işlemi gerçekleştirilir. Döllenme işi iki şekilde yapılabilir.İlki sperm ve yumurtanın bir araya bırakılarak döllenmenin kendiliğinden olmasının beklenildiği klasik IVF yöntemidir. Diğeri ise  mikroenjeksiyon (ICSI- intracytoplasmic sperm injection) yöntemidir. Bu yöntem ile de özel mikroskoplar altında en iyi sperm seçilerek yumurtanın içine enjekte edilir.Gün gün gelişimi takip edilerek embriyo gelişimi sağlanır.En iyi gelişen embriyo veya embriyolar anne rahmine transfer edilebileceği uygun güne kadar özel kültür ortamında takip edilir.

Tüp Bebek Tedavisi Embriyo transferi

Anesteziye ihtiyaç duyulmayan embriyo transferi, ağrısız bir işlemdir ince bir kateter içine alınan embriyo veya embriyolar genellikle abdominal (karından) ultrasonografi eşliğinde anne rahmine transfer edilir. Transferden sonra hasta 1-2 saat dinlenip evine gidebilir.Hastanın kalan iyi kalite embriyosu varsa, dondurularak uzun süre saklanabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Bekleme Süreci

Embriyo veya embriyolar anne rahmine transfer edildikten iki hafta sonra kanda gebelik testi yapılır. Bu sürecin sıkıntılı ve zorlu geçmesi normaldir. Çünkü böylesine uzun ve yorucu bir tedavinin ardından her zaman başarılı sonuç alınamayabilir.Buna önceden hazır olmak önemlidir. Birçok araştırma en iyi başarı oranının 2.ve 3. denemelerde elde edildiğini göstermektedir.